maanantai 10. kesäkuuta 2013

Aleksanterin leivos.


Moi lukijat,

Aleksanterinleivokset ovat suurta herkkuani! Ihan helpot ainekset, mutta lopputulos on aina yhtä hyvä! :) Pohjassa kannattaa muistaa pitää sitä silmällä, palaa erittäin herkästi. Joskus on mennyt koko pellillinen taikinaa roskiin juuri siksi. 
Leivoin näitä kyseisiä leivoksia veljeni hautajaisiin, mutta tein kuorrutteesta tumman harmaan ja valkosuklaaraidat. 

Ohje:


500g margariinia tai voita
250g sokeria (n. 3dl)
1-2 munaa
2 tl vanilijasokeria
600-700g jauhoja (n. 10dl)

Täyte:
n. 2 dl vadelmahilloa

Kuorrutus:

n. 1/2 pakettia tomusokeria
n. 3 rkl sitruunamehua
karamelliväriä
kaakaojauhetta

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna. Lopuksi jauhot ja vanilijasokeri. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele uunipellille tasaisesti jauhoja ja kaulinta apuna käyttäen. Yirtä saada reunat mahdollisimman tasaisiksi. Pistele haarukalla. Paista molempia pohjia 200 asteessa n. 15-20 min tai kunnes saa vähän väriä. (Pohjia tulee siis kaksi.) Oma uunipeltini on noin kokoa 32 x 38. Jos peltisi on suurempi, suurenna ohje 1,5 kertaiseksi.

Levitä toiselle jäähtyneelle pohjalle ohuelti vadelmahilloa. Siirrä toinen pohjalevy varovasti sen päälle liu'uttamalla uunipelliltä. Varo ettei halkea, sillä pohja on ohut.

Valmista kuorrutus. Se ei saa olla liian paksua, mutta ei kovin löysääkä ;-). Halutessasi voit värjätä karamellivärillä. Ota kuorrutuksesta n. 2 rkl ja lisää siihen 2 tl kaakaojauhetta ja tippa nestettä, että kummastakin seoksesta tulee saman paksuista. Laita ruskea kuorrute pieneen pussiin ja leikkaa siihen pieni pursotusreikä.

Tässä vaiheessa tarvitaan nopeutta ettei kuorrute kuivu! Levitä vaaleanpunainen kuorrutus levyn päälle. Sitä tulee aika ohuesti. Pursota ruskealla ohuita viivoja koko pellin läpi parin sentin välein. Vedä terävällä tikulla (esim. hammastikulla) poikkiviivoja, jolloin syntyy kuvio. Itse vedin tikulla vuorotellen vasemmalle ja oikealle niin syntyy yllä oleva kuvio. Voit myös vetää tikulla aina samaan suuntaa.

Pellillisestä tulee n. 36 leivosta. Leivokset kannattaa antaa "mehustua" muutama tunti niin on helpompi leikata.

Reseptin löysin nasuttajan sivuilta. :) Kiitos siitä!

Yhtenä kertana tein äidilleni näitä ja tässä niistä kuvaa. :)


- Eveliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti