perjantai 7. kesäkuuta 2013

Baklava! :)

Moikka!

Tänään ajattelin julkaista baklavan teko ohjeen, jota minulta joku on jo pyytänytkin. :) Itse löysin tämän reseptin jostakin ja mukautin sitä hieman itse. :) Ei löytynyt suomalaiselta sivulta. :) Tein tätä viereisessä talossa asuville Muslimeille veljeni kuoleman ns. sielun siunaamiseksi, kuulostaa jonkun korvaan oudolta, mutta näin me Muslimit useimmiten toimimme, kun joku läheinen kuolee. Ja osa menee vieraille, osa meidän perheen vanhimmalle tytölle ja muutama jäi leipojalle ja hänen ihanalle miehelleen! ;)
Eli, baklavan teko ensinäkin on superhauskaa, mutta myös hieman aikaa vievää, eli katsokaa ettei ole kiire minnekään. :) Väliin sopii oikeastaan mitkä pähkinät vain, mutta itse käytän ehdottomasti aina pistaaseita ja joko manteleita tai hasselpähkinää, mutta en kahta lajia enempää; jotkut myös laittavat usein saksanpähkinääkin. Eli tässä resepti tulee:

BAKLAVA:

2 pakettia pakaste filotaikinaa
1,25 dl pilkottuja manteleita
2,5 dl sulatettua voita
ripaus neilikkaa
5 tl sokeria
1 tl kanelia
5 dl saksanpähkinää, pistaasipähkinää (kuorittuna tietty.) tai hasselpähkinää (voit toki tykätessä tehdä combon, jos haluat. :))

Siirappi:

5 dl vettä
5 dl sokeria
1,25 dl hunajaa (jotakin hyvää hunajaa)
appelsiinin ja sitruunan kuorta, sekä sitruunan mehua
1 kanelitanko
3 neilikkaa





1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voita reilusti, itse en noudata ohjeen määrää, vaan sulatan melkein koko paketin. :D Ei ainakaan lopu kesken. Asettele filotaikinan ensimmäisen paketin taikinalevyt yksitellen johonkin isoon vuokaan (itse käytän syvää uunipeltiä, jonka pinta siis täytyy täyttyä kokonaan, yleensä taikinaa tulee jopa hieman yli reunojen.) jokaisen kerroksen kuuluu voidella kauttaaltaan voilla sudilla. Ei ole vaarallista jos menee rikki jossain välissä. :)








2. Tee jo valmiiksi pähkinä sekoitus; sekoita haluamasi pähkinät ja mausteet (jauhettua neilikkaa, sokeri, kaneli) sekoita hyvin, mielestäni tätäkin voi hieman soveltaa, eli laita haluamasi määrä. Itse laitan aina sokeria oikean määrän, mutta kanelia ja neilikkaa hieman reilummalla kädellä. :)


3. Levitä pähkinäseos tasaisesti jo laitettujen taikinalevyjen päälle.


 4. Avaa uusi paketti ja asettele yksitellen kerrokset aina voidellen voi sulalla. Kun viimeinen kerros on laitettu kaada loput voista päälle, jonka täytyy lämmittää karamellimaiseksi hellalla uusiksi; tässä vaiheessa olisi hyvä että voita on jäljellä, koska antaa mahtavan maun. :) Leikkaa haluamaasi muotoon, helpoin on pikkuneliöt. Sekä minulla jää myös hieman takinaa aina reunan yli, niin leikkaan myös ne pois, jotta paistuu nätisti uunissa. Painelen myös reunoja alaspäin. Ripottele myös hieman kylmää vettä päälle.











5.  Laita uuniin noin 30 minuutiksi. Tässä välissä valmista siiraappi.

6. Yhdistä vesi, sokeri, sitruunan kuori, sekä appelsiinin, kanelitanko ja kokonaiset neilikat. Lämmitä kunnes kiehuu, ja anna hautua 20 minuuttia. Siivilöi lopputuote.
Baklavan valmistuksessa ei kannata katsella kelloa mitenkän erityisesti, lähinnä seurailla uuniin, koska se on sellainen ihanan kullan värinen.
7. Ota uunista, kun kauniin värinen ja kaada siirappi päälle kauttaaltaan. Itse myös yleensä tehosekoittimella jauhan kuorittuja pistaasipähkinöitä ja ripottelen jokaisen leikatun ruudun päälle hippusen. :)
8. Anna vetäytyä jääkaapissa mieluusti vaikka koko yön yli ja nauti! (Ei tarvitse jakaa! ;D)








- Eveliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti